Projekt Cestičky k domovu – II. PEČENÍ „PÁNŮ“ Z KYNUTÉHO TĚSTA
Pro děti v Dětském domově ve Smolině není udržování lidových zvyků a tradic žádnou zvláštností ani novinkou, a proto se bez problémů zapojily do projektu Cestičky k domovu, jehož organizátorem je občanské sdružení Valašský jarmek z Valašských Klobouk.

V rámci tohoto projektu si děti mohou vyzkoušet krouhání a tlačení zelí, pečení a zdobení perníčků a také pečení tradičního mikulášského pečiva – tzv. pánů z kynutého těsta. Jedná se o činnosti, které byly kdysi v našem kraji běžnou součástí každodenního života a cílem tohoto projektu je napomoci k udržení těchto tradičních činností i do budoucna.

Vůně plný dům, chuť do práce a velká mísa s kynoucím těstem – to byly základní poznávací znaky toho, že se ve smolinském dětském domově děje něco zajímavého a peče se určitě něco dobrého. A taky že ano – ve středu 16. listopadu odpoledne si totiž děti pod vedením naší bývalé tety Aničky Šarátkové a ostatních tet pekly „pány“, jak se u nás na Valašskoklobucku říká. Dětem šla práce od ruky, a tak se teta Anička ani na chvíli nezastavila. Těsto ze tří kilogramů mouky se jako mávnutím kouzelného proutku proměnilo ve voňavé dobrůtky ve tvaru čertů, andělíčků, ptáčků i rybiček a ještě než všechny tyto pochoutky zmizely v žaludcích svých tvůrců, mohl si každý z nich dát jeden výrobek do soutěže „O nejpěknějšího pečeného pána z kynutého těsta“, kterou jsme si v domově uspořádali. Porota dospěláků pak měla určitě těžkou práci a nelehké rozhodování, protože „páni z kynutého těsta“ se letos ve Smolině opravdu podařili. Nakonec – posuďte sami.

Napsala : Eva Sáblíková