Projekt Cestičky k domovu v Dětském domově ve Smolině – I. TLAČENÍ ZELÍ
Pro děti v Dětském domově ve Smolině není udržování lidových zvyků a tradic žádnou zvláštností ani novinkou, a proto se bez problémů zapojily do projektu Cestičky k domovu, jehož organizátorem je občanské sdružení Valašský jarmek z Valašských Klobouk.

V rámci tohoto projektu si děti mohou vyzkoušet krouhání a tlačení zelí, pečení a zdobení perníčků a také pečení tradičního mikulášského pečiva – tzv. pánů z kynutého těsta. Jedná se o činnosti, které byly kdysi v našem kraji běžnou součástí každodenního života a cílem tohoto projektu je napomoci k udržení těchto tradičních činností i do budoucna.

Bylo to zcela určitě poprvé v dlouhé historii našeho dětského domova, když se u nás před několika týdny tlačilo zelí. Touto zajímavou událostí žili všichni jeho obyvatelé – od těch nejmladších až po nejstarší děti. Každý podle svých sil a schopností pomáhal, a tak jsme nakonec společnými silami jednoho nedělního dopoledne natlačili skoro šedesát kilogramů zelí, které teď pěkně v teple kvasí za pečlivého opatrování a sledování dětí ze čtvrté rodinné skupiny. Na konci listopadu zelí poputuje do skleniček a návštěvníci 20. valašského mikulášského jarmeku ve Valašských Kloboukách si ho budou moci koupit v rámci jarmekové soutěže „O najlepší kysané zelé Valašskoklobucka“.

Sáblíková Eva, vychovatelka DD ve Smolině