Osmý prosinec je v mnohých zemích významným dnem, například ve Španělsku je Dnem matek, v Uruguayi Dnem rodin a v arabských zemích zase Dnem boje za odstranění negramotnosti. Pro děti ve smolinském dětském domově bylo letos toto datum spojeno s krásnou předvánoční tradicí – s rozsvěcováním vánočního stromu ve Smolině, které společně pořádali místní dětský domov a osadní výbor.

Nejprve se hosté mohli vánočně naladit v sále dětského domova, kde naši šikovní kolegové připravili tvořivé dílničky. Děti si v nich s radostí vyráběly třpytivé vánoční svícny a ozdoby, tradiční plovoucí lodičky z ořechových skořápek nebo si lily olovo a zkoušely z jeho tvarů předpovídat magické proroctví. Dospělí si mezitím povykládali při „súsedské besedě“ u vánočního cukroví a u šípkového čaje. Také v jídelně u válů s kynutým těstem se to jen hemžilo a na upečení vlastní voňavé „minivánočky“ se stála řada.

Chvíli po setmění už bylo slyšet šustění bund a před dětským domovem se začal tvořit oblíbený „lampáškový“ průvod, v němž každý svým světélkem v lampičce přispěl k té symbolické pospolitosti, která nakonec barevně rozzářila letitý smolinský smrk na návsi. U hořících ohňů a připravených teplých nápojů jsme si potom za melodie koled z rozhlasu povykládali o Vánocích a na každé dítko čekal pod stromem sladký balíček, který nezůstal vskutku dlouho zabalený.

Za tuto krásnou akci chceme poděkovat všem těm, kteří přidali ruku k dílu, dále všem hostům a také všem dětem, kterým jsme mohli udělat radost.

Mgr. Radka Daňová, vychovatelka DD ve Smolině