V těchto dnech září louky zlatem pampelišek. A tak jsme se rozhodli uvařit z nich výtečný pampeliškový med plný slunce.

Je to již tradice, že se v našem dětském domově ve Smolině každoročně vaří pampeliškový med. Tento oblíbený sladký sirup s vůní jarní louky dětem velmi chutná, a proto i samotná příprava nám nedělá žádný problém. Med si často mažeme na chleba nebo přidáváme do čaje. Jako každý podobný sirup je vhodný i při nachlazení – lžičku několikrát denně.

Jak uvařit med z pampeliškových květů?

Potřebujeme:

* 400 velkých plně rozvinutých pampelišek,

* 2 kg cukru,

* 2 l vody,

* 3 citrony nebo pomeranče.

Pampeliškové květy sbíráme hodně rozvité. Trháme jenom květy, které důkladně opláchneme. Přidáme omyté a nakrájené citrony nebo pomeranče. Vše vaříme 15 minut. Po uvaření je necháme 24 hodin louhovat. Druhý den vše scedíme přes husté sítko a přidáme cukr. Vaříme pomalu, přibližně 4 hodiny, až med zhoustne. Nakonec med naplníme do zavařovacích sklenic, které obrátíme dnem vzhůru, aby se víčko dobře přichytilo.

 

Bc. Božena Naňáková, vychovatelka DD ve Smolině