Zimní lyžování v Koutech nad Desnou
Děti z DD, |ZŠ a PrŠ Val.Klobouky-Smolina se již podruhé účastnily zimního vzdělávacího pobytu v Koutech nad Desnou 2012 pod záštitou společnosti Euforall o.s. Příprava a realizace byla z projektů financovaných z dotačních a grantových titulů Strukturálních fondů EU a EHP/Norsko. Zimní pobyt v projektu „Zvládnu to sám“ proběhl v turnusu od 18.2. do 25.2.2012.

18. 2. Sobota – den první Na tento den jsme se už všichni moc těšili. Po snídani jsme naskládali všechnu batožinu a lyže do auta a vydali se vstříc zimnímu pobytu. Všude bylo hodně sněhu, především v našich končinách. Cestou se k nám přidali ještě dvě auta z Dětského domova Vizovice a tak už nic nebránilo jet ,,plnou parou“ vpřed. Cesta byla pěkná a rychle nám uběhla. Příjezd na ubytovnu Pelikán kolem 12 hod. – následné ubytování, povlečení postelí a vybalení věcí. Společný oběd, po kterém proběhlo představování děti, vychovatelů a vedoucích i instruktorů „lyžáku“. Následoval společný odchod na sjezdovku, zakoupení permanentek na celou dobu pobytu a odnos lyžařského vybavení. Rozdělení dětí do skupin – lyžaři a nelyžaři. Seznámení s terénem na sjezdovce a odchod na hotel. Společná večeře a večerní program, rozdělení dětí do 7 týmů. Každý tým dostal jednu kameru, vymyslel si název pro svůj tým a dostal peníze na hospodaření – viz. Program Finanční gramotnost. Ve 21.30 hod večerní hygiena a ve 22 hod večerka. Každý večer jsme si pouštěli nějaký film na „noťasu“.

19. 2. Neděle – den druhý Ráno nás probudily sluneční paprsky a to byl příslib pěkného dne. Ranní hygiena, snídaně a hromadný odchod na sjezdovku. Kája, Lukáš a Ivan už zkušebně zdolávali první metry sjezdovky. Sebik nemohl nazout erární lyžáky a vymlouval se na bolení nohy. Jirka se po delších útrapách obul do lyžáků a vyšplhal na sjezdovku pro začátečníky, pod vedením zkušeného instruktora Ivana a občas i s mou asistencí se začal seznamovat s krásami a útrapami lyžařského sportu. Kolem 12 hodiny jsme se společně vraceli na hotel, kde nás čekal výborný oběd. Siestu v podobě půl hodinky využil každý dle svého a ve 14.30 jsme již opět stáli na svahu a lyžovali kdo jak uměl. Podmínky byly výborné. V 16 hod se vlek vypínal a my se vraceli na hotel. Následovalo sušení věcí a sprchování. V 18hod večeře a večerní program – týmy plnily své úkoly, následovala hygiena, večerka, film a zasloužený spánek.

20. 2. Pondělí – den třetí Opět nás probudily sluneční paprsky. Dopolední lyžování. Odpolední lyžování.

21. 2. Úterý – den čtvrtý I dnešní ráno nás probouzely sluneční paprsky. Dopoledne – multikulturní výchova. Odpoledne – lyžování. Každým dnem jsme se více a více zdokonalovali v lyžování a poznávání nových kamarádů.

22. 2. Středa – den pátý Už od rána bylo zataženo a toto počasí vydrželo po celý den. Dopolední program – finanční gramotnost pod vedením pana Halíka. Odpolední program – výjezd na Červenohorské sedlo, společná fotka, posezení u horkého čaje a sestup po lesní stezce k našemu hotelu. Cesta byla naprosto úchvatná – zasněžená krajina, plnění úkolů během cesty, koulovačky, brodění se sněhem až po pás. Večerní program – společenské hry a pletení košíků, o které byl velký zájem.

23. 2. Čtvrtek – den šestý I toto ráno bylo zatažené a zůstalo tak po celý den. Rozdělení dětí do dvou skupin – děti do 15 a nad 15 let. Menší šli lyžovat a větší měli společný program – arteterpii. A odpoledne se skupiny prohodily.

24. 2. Pátek – den sedmý Opět zatažená obloha po celý den. Dopoledne – poslední lyžování. Tentokrát bylo lyžování zpestřeno o závody – slalom. Účast byla dobrovolná, ale přesto hojná. Každý se s tím popral jak uměl a museli jsme uznat – vychovatelé i instruktoři, že si děti počínaly velice dobře. Odpoledne už bylo v duchu balení, příprav na večerní celkové vyhodnoceni pobytu a diskotéku. Po vynikající a vydatné večeři (svíčková) se všichni účastnici shromáždili v jídelně a s napětím očekávali co bude? Během našeho pobytu bylo vytvořeno 7 již zmíněných týmů, které fungovaly jako rodina – plnily řadu úkolů, hospodařily s penězi a mimo jiné točily na kameru vše co uznaly za vhodné k tomu, aby co nejlépe představily svůj tým. A došlo na ,,lámání chleba“ a „shlédnutí videí“ všech soutěžících v týmech. Ze začátku se nikomu do takového úkolu vůbec nechtělo, ale nakonec byli všichni rádi, že se stali součástí tohoto pobytu. Videa byla shlédnuta, vítězové vyhlášeni a obdarovaní. Už nic nebránilo, aby naplno propukla slibovaná ,,diskotéka“. Děti měly za úkol si diskotéku připravit samy. Začátek poněkud vázl a tak došlo i na písničky z pohádek, které dostaly do varu ty menší. Ale postupně se zapojili i starší, a tak diskotéka byla pěknou třešničkou na dortu našeho Zimního pobytu Kouty 2012.

25. 2. Sobota – den osmý Vstávání, snídaně, balení, úklid, loučení a odjezd každý do svých domovů. Děkujeme organizátorům, lektorům za dávku obří trpělivosti, vychovatelům a všem kdo se na této skvělé akci podíleli a doufáme a věříme, že se něčeho podobného budeme moci i příště účastnit.

Děti z DD Smolina a strýc Laďa