Smolinská Noc s Andersenem 2012
Také letos se v místní knihovně ve Smolině sešly děti, aby zde prožily kouzelnou pohádkovou Noc s Andersenem. Oficiální charakteristika stroze říká, že hlavním cílem této akce je podpora dětského čtenářství, avšak ti, kdož se Noci s Andersenem někdy zúčastní, zjistí, že tato věta v sobě mimo jiné ukrývá tisíce rozzářených dětských očí, spoustu krásných zážitků, společných setkání i tajemných překvapení.

Nejinak tomu bylo i v noci ze 30. na 31. března ve smolinské knihovně, kde společné chvíle tentokrát prožívaly místní děti s dětmi z našeho dětského domova. Letošní anderseni a andersenky si v Broučkově výtvarné dílničce ozdobili skleněné lucerničky a vyrobili kolíčkové broučky, aby pak po setmění s básničkou a malým dárečkem navštívili rodiny všech zúčastněných spáčů. Tajemná světýlka pohybující se po vesnici přilákala k oknům nejednoho udiveného pozorovatele, kterému odměnou bylo brouččí zamávání lucerničkami na pozdrav a na dobrou noc. Připravený program nedal dětem možnost zahálet, a tak po návratu z večerního broučkování čekala na účastníky velká soutěžní hra Zvídavá Beruška, v níž děti odpovídaly na otázky a plnily úkoly zaměřené na knihy, spisovatele, četbu i práci s jazykem českým. Než se však stačili všichni pořádně nadechnout, byla půlnoc – čas na snění, povídání a usínání mezi knihami a kamarády, s nimiž nás spojily všechny ty pohádkově andersenovské zážitky. Letošní smolinští anderseni a andersenky usínali při pohádkách H. Ch. Andersena Sněhová královna a Statečný cínový vojáček v podání tety knihovnice a nechybělo ani čtení z knihy Jana Karafiáta Broučci, která byla inspirací pro vytvoření programu letošní Noci s Andersenem ve smolinské knihovně.

Následné sobotní ranní probouzení bylo neklamným znamením toho, že letošní Noc s Andersenem končí, mizí nenávratně v hlubinách minulosti a všem andersenům a andersenkám zůstává jen vzpomínka na to, že i v knihovně se dá prožít hodně zajímavých a krásných chvilek. Smutek z nutného konce naštěstí dětem při snídani osladily výborné koblížky a drobné sladkosti od laskavých sponzorů. … Takže ještě lístečkový pozdrav našemu pohádkovníku, fotografie na památku a …. brzy zase v knihovně na shledanou.

Zapsala: Sáblíková Eva, vychovatelka DD ve Smolině

no images were found