Projekt Věřím si
V lednu 2010 na stránky našeho domova přišla tato nabídka :
Institut certifikovaného vzdělávání Křižíkova 16 P r a h a 8

Vážená paní ředitelko, Vážený pane řediteli,

Institut certifikovaného vzdělávání /ICV/ po předchozích několika velmi úspěšných ročnících projektu „Věřím si“, připravil nové pokračování. Jeho cílem je co nejvíce usnadnit sociální integraci mladých lidí po odchodu z těchto zařízení. Speciálně sestavený program a tréninky nabízejí mnoho praktických rad a návodů jak bezpečně zvládnout toho náročné období. Během šesti vzdělávacích modulů si mimo jiné osvojí i rozvíjení klíčových kompetencí v oblasti sebepoznání, sebeorganizace, psychohygieny, předcházení závislostem, komunikace a spolupráce, které jsou základními předpoklady pro osobní rozvoj každého jedince a jeho budoucí uplatnění. Děti si v nich na vlastní kůži vyzkoušejí jak zvládnout životní situace, se kterými se do té doby třeba dosud nesetkaly a zábavnou formou získají zkušenosti jak ně.

A jelikož tohoto školení se už zúčastnilo několik našich dětí, ředitelka ráda tuto nabídku přijala. Tentokrát se z našeho domova zúčastní celkem 5 dětí starších 14 let jmenovitě – Draha Soukupová, Ivan Kuman, Šarlota Koňaková, Vojtěch Drbal a Michaela Škrabánková ,ale protože první kolo probíhalo 5. -6. 2. v době jarních prázdnin a Míša byla doma následně onemocněla, tak byla nahrazena Annou Drbalovou. První setkání proběhlo jak již bylo zmíněno dne 5. až 6. 2. v Praze. Pro značnou vzdálenost, sněhovou kalamitu a následné zkomplikování návratů dětí z prázdninového pobytu dětí u svých rodin, pěstounů jsme se rozhodli,že doprava bude služebním autem.
I. školení, víkend 5.- 6.2. 2010

Sebepoznávání

Výjezd byl v 4.46 hod. děti byli důkladně nachystány a tak již nic nebránilo vydat se směr Praha. Cesty byly dobré a tak kolem 8.46hdo jsme již míjeli vstupní ceduli PRAHA. Po menších peripetiích s gps navigací bylo nutné vyměnit techniku za klasickou mapu,ale i tak chvíli trvalo než jsme dorazili na místo určení, které bylo dosti schované a nepřehledné. Rychle jsme se ohlásili a následně ubytovali, pak rychle přemístili a na místo kde probíhalo samotné školení. Velký kámen mi spadl když mi p. Otta Lokaj nabídl parkování domovského auta v jejich dvoře.Představa, že bych nechal stát auto daleko od naše místa ubytování(jelikož v okolí rezidence bylo do jednoho místečka plno) byla nepříjemná.

Tohoto školení se účastní celkem 18 dětí ze čtyřech domovů. Program vypadá asi takto : první blok výuky probíhá od 10 do 12.30 hod. pak následuje chutný a vydatný oběd, druhý blok výuky do 18 hod., večeře a pak doprovodný program – tentokrát jsme navštívili divadlo na Fidlovačce a shlédli muzikál Balada pro banditu. Představení a to bez nadsázky se líbilo všem, vycházím ze zájmu sledovanosti, pozornosti dětí v divadle a následných rozhovorech a dojmech z tohoto představení. Kolem 22hod. jsme hromadně pod vedením p vychovatelky nasedli do tramvaje a vyrazili směr Rezidence Vítková. Děti se navrátili do svých pokojů a p. vychovatelka dohlížela, aby noc proběhla v klidu. Ráno jsem se dozvěděl, že děcka měli ještě večerní přednášku o Indii od sestry p. vychovatelky a tak mě zamrzelo, že jsem si ji také nevyslechl,ale bylo mi přislíbeno, že příště i s fotodokumentací?. Ráno snídaně, dopolední blok a následný odjezd domů.

Musím říci, že tento projekt podle mého názorů má smysl to do jaké míry si samy děti z něho něco vezmou se ukáže časem. Každopádně vzdělávací,výchovné, zážitkové i materiální zabezpečení tohoto projektu je vysoké. Tak se budeme těšit na další školení, které proběhne 5. – 6. 3. 2010

Mgr.ULBRICHT-Ladislav
II. školení, víkend 5.- 6.3.2010

Akční plánování

Tento projekt se mě hodně líbí a mnoho se toho tam naučíme do budoucnosti. Tento víkend jsme probírali – akční plánování, to mě hodně překvapilo neboť jsem nevěděla co se dá všechno naplánovat. Díky projektu jsem se to naučila. A budu to do budoucnosti zkoušet a doufám, že se mi to vyplatí. Také jsme byli v 3D kině na filmu,,Alenka v říši divů“ a moc se nám to všem líbilo. Za tento víkend jsem se toho hodně naučila.

článek napsala : Anna Drbalová