Evropský den bez aut, náměstí jako hřiště a výlet na cyklostezku
Město Valašské Klobouky se poprvé zapojilo do Evropského týdne mobility, jenž má za cíl upozornit na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou, také děti z DD, ZŠ a PrŠ Val. Klobouky Smolina i s dalšími školami a institucemi ve městě, přijali nabídku ke spolupráci na přípravě společné akce.

Už od roku 2002 se v Dětském domově ve Smolině pravidelně připojujeme k akci Evropský den bez aut, který je nedílnou součástí Evropského týdne mobility. V rámci našich aktivit sledujeme s dětmi hlavně hustotu silničního provozu v blízkosti dětského domova, který stojí přímo na okraji, dnes už frekventované, silnice . Naše několikaleté sledování potvrzuje, že i v tak malé vesnici, jakou je Smolina, počet projíždějících vozidel stále vzrůstá.

A proto, když se letos město Valašské Klobouky poprvé zapojilo do Evropského týdne mobility, jenž má za cíl upozornit na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou, rádi jsme, ve spolupráci s dalšími školami a institucemi ve městě, přijali nabídku ke spolupráci na přípravě společné akce.

V pátek 23. září 2011 se Horní náměstí ve Valašských Kloboukách proměnilo k nepoznání: kromě skákací rampy pro Bike show, zde našli svoje místo i „obyčejní“ cyklisté, kteří si mohli vyzkoušet jízdu zručnosti a maminky s malými dětmi prožívaly příjemné dopoledne v části, která byla označena nápisem „Náměstí jako hřiště“ – a právě zde pomáhaly i naše děti při různých hrách a soutěžích. Kromě úžasných výkonů bikerů nás nejvíce zaujala možnost projet se na dvojkole. Pomáhali jsme také při přípravě CYKLOSTEZKY NANEČISTO, na níž si mohli zájemci vyzkoušet část budoucí trasy cyklostezky, která povede naším městem.

Odměnou za pomoc při této akci a jistě i velkým zážitkem byl pro děti z našeho dětského domova výlet na cyklostezku BEČVA. Za všechny účastníky ze Smoliny to vyjádřila nejlépe teta Iva Marková: „Pondělí 26. 9. 2011 se pro nás stalo nádherně stráveným dnem! Pod vedením pana Michala Láníka z DDM Valašské Klobouky jsme s dětmi absolvovali jízdu po cyklostezce z Ústí u Vsetína do Velkých Karlovic. Zpočátku jsme se strýcem Laďou měli obavy, zda to vůbec zvládneme, ale podařilo se a užili jsme si projížďky v hezkém kraji a po výborně upravené trase! Naše Draha, Ivan a Maruška se mnou dorazili do Nového Hrozenkova a ušlapali 32 km tam i zpět! Strýc Laďa a Mario, Lukáš, Jirka a Zdenka zvládli cyklostezku až do cíle – Velkých Karlovic a najeli celkem 64 km! Výkony na jedničku s hvězdičkou ! Už teď plánujeme a těšíme se na další cyklovýlet!

Napsaly : Ivana Marková, Eva Sáblíková