Vánoční dárek, který si děti z dětského domova ve Smolině „rozbalily“ až o pololetních prázdninách stál opravdu za to. Pod stromečkem totiž o Vánocích našly poukaz s příspěvkem na akci Ledová Praha.

Ta se konala od 1. do 3. února 2019 a i díky tomuto dárku Města Valašské Klobouky jsme s dětmi prožili tři super dny v našem hlavním městě. Spali jsme sice ve spacácích na karimatkách ve třídě 6. A v jedné škole na pražském sídlišti Háje a jídlo jsme si vezli s sebou, ale během tří dnů se nám podařilo vidět hodně zajímavých míst a prožít spoustu nevšedních zážitků. Absolvovali jsme prohlídku bájného Šemíkova Vyšehradu, navštívili jsme Galerii ocelových figurín, Muzeum kostek a v Muzeu železnic si nejen kluci vyzkoušeli řízení autobusu či tramvaje. Zažili jsme na vlastní kůži, jak probíhá bezpečnostní prohlídka při vstupu do Pražského hradu a viděli jsme tam i slavnostní střídání stráží . Nikdy nezapomeneme na tříhodinovou procházku s úžasnou paní průvodkyní, která nás provedla tajemně zapadlými uličkami Starého Města pražského, ukázala nám, jaký reliéf si na dveře svého domu vytvořil Jiří Trnka, neminul nás ani vodník na Čertovce či pověst o stavbě Karlova mostu v jeho sklepení a v kryptě pravoslavného kostela sv. Cyrila a Metoděje jsme si s úctou znovu připomněli životní příběh smolinského rodáka Josefa Valčíka. Když nás pak nedělní ráno přivítalo sněhem zasypanou Prahou, nevěřili jsme vlastním očím. Jednoznačně největším zážitkem celého našeho pražského pobytu však bylo metro. Jeho jezdící schody děti přímo fascinovaly. To v Kloboukách opravdu nemáme.

Stylovou tečkou za naším „ledovým“ víkendem v Praze byla pondělní sněhová nadílka – tentokrát však už ve Smolině. Prostě paráda. Do školy děti hrdě odcházely s modrými plackami Ledové Prahy na bundách – asi pro radost a pro vzpomínku na zrovna prožité tři dny v našem hlavním městě.

Děkujeme Městu Valašské Klobouky za skvělý dárek , Ledové Praze za nezapomenutelné zážitky a všem dobrým lidem, které jsme na naší pražské výpravě potkali, za hezké chvíle.

Sáblíková Eva

vychovatelka DD ve Smolině