Projekt Kolik barev má svět ve Smolině

Dne 21. 5. 2014 se znovu sešli žáci ZŠ praktické, ZŠ speciální a Praktické školy dvouleté ze Smoliny i z Návojné, aby se v rámci projektu Kolik barev má svět seznámili s dalšími státy světa. Tentokrát to bylo Švýcarsko, Dánsko a USA.

Už dlouho předem si žáci spolu se svými učiteli připravovali jednotlivé prezentace. Učili se texty, vyráběli kostýmy, dekorace. Seznamovali se s historií, kulturou, sportem, památkami, přírodou i životem lidí vybraných států.

Do USA jsme se vypravili spolu se dvěma strýci z Brumova. Navštívili jsme různá města, památky, sporty, potkali jsme Angelinu Jolie, zahráli jsme si v kasinu a všechno prohráli. Ochutnali jsme americkou coca-colu.

Potom jsme poznávali Švýcarsko. Jeho zajímavosti, vynálezy, hudbu, známé osobnosti. Děti zatančily švýcarský tanec. Pochutnali jsme si na čokoládových fondue a pravém švýcarském sýru.

Následovala hodina zeměpisu, při které děti pomocí odpovědí na otázky a doplňovaček určili, že se něco dovíme o Dánsku. Probrali jsme a prohlédli měnu, seznámili se s některými dánskými výrazy, prohlédli si fotografie Dánska.

Na závěr předvedly děti pohádku dánského spisovatele H. Ch. Andersena Císařovy nové šaty. Jejich výkony byly odměněny bouřlivým potleskem.

Příjemné projektové dopoledne bylo zakončeno obědem – švýcarskou sýrovou polévkou a americkým hamburgerem s hranolky.

Všechny prezentace byly výborné, poznali jsme život zase v jiných zemích světa a určitě se celé dopoledne všem líbilo.

Mgr. L. Bařinková