Ve znamení lidových tradic, hledání jara a „krásných“ žab
Jaro je v našem Dětském domově už po mnoho let spojeno se starodávným zvykem – vynášením Moreny a nejinak tomu bylo i letos. Morenu – vládkyni zimy a zmaru jsme za doprovodu tradičních říkadel a popěvků vynesli ze vsi, zapálili a pustili po vodě, aby odplavala do daleka.

Přestože jsme se moc snažili, jaru se k nám do Smoliny moc nechtělo, a proto jsme ho chodili hledat do blízkého okolí – navštívili jsme například jedinečné údolí říčky Smolinky, kde jsme obdivovali květy vzácného šafránu a podívali jsme se také na místo velké tragédie, která se odehrála na konci 2. světové války v lese v nedaleké Březině.Těmito vycházkami a pozorováním přírody jsme se zapojili, tak jako každý rok, do celostátní akce Mladých ochránců přírody „Hledání jara“. Našim úkolem tentokrát bylo objevit chlapce s velikonoční pomlázkou, obydlené ptačí hnízdo a kvetoucí topol. Po pravdě řečeno, jistí jsme si jenom tou velikonoční pomlázkou, a tak jsme zvědaví, jak dopadli ostatní „hledači jara“ v naší republice.

Na jistotu jsme vsadili také se žabičkami – už třetím rokem se totiž v jarním období zapojujeme do sledování migrace žab v oblasti klobuckých rybníků a společně s dalšími kamarády jim pomáháme , aby se bezpečně dostaly k vodě přes celkem frekventovanou lesní cestu. Děti si na žabky už zvykly, nemají problém s tím, že je berou do rukou a zdá se, že jim nevadí ani brzké ranní vstávání, když se o víkendech a svátcích musí dostat ze Smoliny ke tři kilometry vzdáleným rybníkům.

Můžeme tedy říci, že jaro je v našem dětském domově v plném proudu a zdaleka ještě nekončí. Sáblíková Eva, vychovatelka