Osmý přebor ve sjezdovém lyžování a lopatění dětí z dětských domovů Zlínského kraje
Osmý přebor ve sjezdovém lyžování a lopatění se uskutečnil ve dnech 11.–13. 1. 2013, jako již tradičně na Tesáku v Hostýnských horách v rekreačním středisku TON.

Tento víkend patřil i dětem z Dětského domova ve Smolině. V pátek 11. 1. 2013 přibližně ve 14.00 hodin jsme naskládali všechna zavazadla, včetně bobů, do auta a s úsměvem odjížděli na zimní pobyt. Počasí nám opravdu přálo, sněhová nadílka byla v těchto dnech bohatá. Po příjezdu do střediska TON jsme se ubytovali a vybalili osobní věci. Po společné večeři jsme se více skamarádili s dětmi a vychovateli z jiných dětských domovů. Na závěr tohoto večera přijel kouzelník z Kroměříže. Předvedl nám svá kouzla a pobavil všechny přítomné. A co víc? Vyzkoušeli jsme si nafukování magických balonků a následné vyrábění netradičních zvířátek.

Sobotní den byl sportovní. Po vydatné snídani jsme se vydali na závody v lopatění. První jízdy byly zkušební, potom už se jezdilo „naplno“. Naši závodníci: Simona, Monika,, Ruda, Tomáš, Nicolas a Michal se snažili o nejlepší umístění v jízdě na lopatě. Důležitý byl rozjezd, následné udržení rovnováhy při jízdě a v neposlední řadě rychlost při vybíhání kopce do cíle. Jak to všechno dopadne? Vyhraje někdo z nás? Tak nějak jsme v průběhu skotačení na sněhu s dětmi řešili jednotlivé jízdy.

Ve 12.30 hodin nás čekal výborný oběd, potom chvilka odpočinku a už jsme byli opět na svahu. Teď už jsme si jezdili jen tak pro radost, každý po svém. Kolem 16. hodiny jsme se vraceli zpět na hotel. Následovalo sušení prádla, převlékání a hlavně teplá sprcha. Po večeři jsme si chvíli malovali, bavili se na diskotéce a potom konečně zasloužený spánek.

Neděle byla plná očekávání z toho, jak dopadnou výsledky 8. přeboru ve sjezdovém lyžování a lopatění. Ihned po snídani bylo vyhodnocení tohoto zimního klání. Děti byly napjaté z očekávání zda se umístí na předních místech. Z naší šestičlenné skupiny Dětského domova ze Smoliny získala 1. místo v lopatění Simona a 2. místo Monika. Dopoledne jsme ještě chvíli skotačili na sněhu, potom bylo plno práce sbalit naše zavazadla. Závěr patřil společnému obědu, rozloučení s kamarády, poděkování organizátorům pořádajícího zařízení DD Vizovice – Chrastěšovská za příjemný pobyt na Tesáku.

Děti z DD Smolina a teta Božena