Tesák 2011 /12.2. – 19.2. /
Lyžařský kurz – zimní pobyt – finanční gramotnost

První den: Dojeli jsme na Tesák byli jsme ubytováni v jednom domě. Šli jsme po obědě lyžovat. Poprvé nám to nešlo potom jsme šli zpátky do ubytovny. Vařili tam moc dobře večer jsme se rozdělili do 5 skupin a hráli jsme na rodinu která musela zaplatit výdaje a museli jsme hrát hry aby jsme dostali příjmy.

Druhy den: Nedělali to stejne jak ten první.

Třetí den: Jsme šli lyžovat a už jsme to trochu uměli odpoledne jsme šli hrát hry a večer jsme šli spát.

Čtvrtý den: Jsme dělali to samé jak ten 3 den.

Pátý den: Jsme se skamarádili s klukama i s holkama a někteří kluci se i zamilovali do holek .

Šestý den: Jsme šli na lyžák a už jsme to uměli a tak strýc s Ríšou závodili a vyhrál strýc večer jsme šli taky na lyžák a mě strýc natáčel na mobil jak jedu na lyžích.

Sedmý den: Jsme vstali a vyslékali jsme peřiny potom jsme šli na snídani. Po snídani jsme se šli vyfotit a potom jsme zabalili věci a lyže do auta a jeli jsme zpátky do dětského domova.

Napsal : Lukáš Zburník

Slovo úvodem : Je to vůbec poprvé co se náš dětský domov účastnil zimního pobytu – lyžařského kurzu. A tak výběr adeptů nebyl nikterak lehký,ale nakonec se vše povedlo. Kurz se pořádal v polovině února a počasí naznačovalo,že bude málo sněhu. Já sám se jsem se těšil na lyže,ale ani představa pěší turistiky v tak krásném prostředí jako jsou Hostýnsko-vsetínské vrchy by nebyl k zahození, ale lyže jsou lyže.

a Tesák jsme se dopravili vlastním dopravním prostředkem – naším služební dodávkou. Strýc Míloš byl tak hodný,že to otočil na dvakrát. Při příjezdu na místo určení jsme si vyložili věci a strýc jel pro druhou várku. A protože jsme dojeli jako první a chata na které jsme měli být ubytováni ještě nebyla zcela vyklizena, měli jsme čas se porozhlédnout po okolí. Šli jsme se podívat na sjezdovku Tesák. To co jsme viděli nás docela šokovalo – samý led. Bylo jasné, že tady se lyžovat nebude dát.

No ale abych to zkrátil. Po návratu ze sjezdovky jsme se ubytovali. Já jsem bydlel s klukama a Draha s Dianou v pokojíku pro dva a tak jsme je měl všechny poměrně pod dohledem.

ohoto kurzu se účastnily ještě dětské domovy – Liptál, Vizovice a Valašské Meziříčí. Děti se už mezi sebou většinou poznali.

Po večeři jsme se seznámili s programem tohoto pobytu a s instruktory, kteří jednak vedli celý tento pobyt a také dělali instruktory na svahu dětem. Instruktoři byli tři mladí kluci. Celý pobyt byl doprovázen projektem ,,finanční gramotnost“ což obsahovalo dvě tříhodinové přednášky s lektorem na toto téma a celopobytovou hrou. Ta hra spočívala v tom,že se děti rozdělili asi do pěti rodinek, určili se rodiče a děti a každá rodina dostala určitý obnos peněz s kterými po celou dobu pobytu musela hospodařit. Za tyto peníze si kupovali jídlo a nocleh, také měli možnost si různě přivydělat, protože vydaná částka by nepostačovala na pokrytí všech výloh. Každá rodina si musela vymyslet jméno, kde bydli, nakreslit svůj dům, vést výdaje a příjmy a plno dalších úkolů.

Na svah jsme jezdili každý den a protože na tesáku to nešlo,tak jsme dojížděli na Troják, který byl vzdálen od naší chaty 6 km. My jsme bohužel neměli u sebe naše domovské auto, tak do úterka jsme využívali ochoty Liptálu a valašského Meziříčí a ti se střídali kdo nás ten den odveze. V úterý však přijel strýc Miloš a dovezl nám auto – čímž ještě jednou děkujeme strýcovi i domovu:). Děti se během pár dní naučili obstojně jezdit. Nejvíce malých dětí bylo z dd Vizovice,ale s pomocí instruktorů a tet i prckové se za chvíli po svahu proháněli.

Já za náš domov musím pochválit všechny účastníky tohoto kurzu, protože opravdu všichni se buď to naučili nebo zdokonalili v lyžování a až na pár maličkostí byli hodní.

Všem se nám na lyžáku líbilo a odnášíme si plno krásných zážitků a děkujeme všem kdo nám umožnili tento pobyt a všem kdo se ho účastnili. A už teď se těšíme na další.

A loučíme se lyžařským pozdravem SKOL