Přehled některých akcí a projektů
Jarmark v Olomouci dne 16.6.2007V dětském domově ve Smolině se děti učí pro život.

V sobotu 16. června 2007 se děti z Dětského domova ve Smolině zúčastnily, společně s dalšími dětmi z moravských dětských domovů, Jarmarku pro šikovné ručičky, který je součástí projektu Nadace Terezy Maxové a České spořitelny „Život rozkvétá v Tvých rukou“. Naše děti ve valašských krojích v Olomouci prezentovaly nejen svoji šikovnost ale také kraj, v němž vyrůstají. Na tento jarmark se pod vedením svých tet už dlouho dopředu připravovaly – ve svém volném čase vyráběly z drátů zvonečky, stromečky a další drobnosti, tkaly koberečky či plnily vlastnoručně batikované pytlíčky voňavou levandulí.

V sobotu ráno však Olomouc přivítala všechny účastníky deštěm a zamračenou oblohou. To ovšem nemohlo nikoho odradit. Ihned po příjezdu na Horní náměstí jsme se pustili do výzdoby našeho prodejního stánku, a protože smolinský dětský domov se nachází v malebné krajině jihovýchodního Valašska, využili jsme bohatosti valašských lidových tradic také pro naši prezentaci – nejenže si lidé v našem stánku mohli prohlédnout slaměné ošatky, dřevěné valašky či pravé valašské „klobúky“, ale připravili jsme pro ně také ochutnávku valašských frgálů. Nejvíce obdivu však získaly prosté valašské kroje, v nichž naše děti své výrobky prodávaly. Zajímavou zkušeností pro ně určitě bylo také setkání s japonskými turisty, pro něž byly kroje i šikovnost dětí velkým překvapením.

V dětském domově ve Smolině totiž učíme děti poznávat nejen staré lidové tradice, ale i tradiční řemesla. Mnozí chlapci i děvčata už umějí drátkovat či pracovat na tkalcovském stavu a všichni společně věříme, že i v dnešní době může mít dobré řemeslo zlaté dno. Jsme rádi, že lidé v Olomouci měli o naše výrobky zájem a ocenili úsilí i snahu dětí a doufáme, že také postavičkám ze starobylého olomouckého orloje bylo příjemně při pohledu na toto sobotní dětské snažení.

Macharová Alena, Sáblíková Eva – vychovatelky DD Smolina