Střední odborné učiliště Uherský Brod uspořádalo ve středu 15. dubna již sedmý ročník mezinárodní soutěže odborných dovedností žáků v oborech Malíř a Opravář zemědělských strojů. Obě soutěže probíhají v rámci projektu „Hledáme mladé technické talenty.“

Když do naší školy přišla nabídka na tuto akci, neváhali jsme a rozhodli se jí zúčastnit. Zúčastnili se jí studenti ,,dvouleté školy praktické,, ,ale i mladší žáci vycházející základní školu speciální. A protože zaměření bylo ryze technické účastníci byli pouze z řad kluků.

Při příjezdu jsme nejprve navštívili stanoviště ,,kovářů,, kde žáci obdivovali zručnost, šikovnost a sílu učňů – kovářů. Následovala přehlídka historie v podobě historických traktorů – zetoru 25 a novější techniky – traktorů, nakladačů a pluhů. Žáci s nadšením obdivovali velkou a moderní zemědělskou techniku. Pokračovali jsme přes ukázku králíků, telátka a holubů, sprejery, kteří na tabule stříkali svá díla a došli až na hřiště. Na hřišti byla přistavena zemědělská technika od  nejmenší až po ty největší kousky s možností si sednou i do kabin traktorů. Tuto nabídku jsme samozřejmě využili a alespoň na chvíli si zkusili jaké to je sedět za tak velkým a silným strojem. Poté žáci obdivovali řidičské umění učňů, kteří jezdili traktorem s vlečkou po stanovené dráze na čas. Následovalo stanoviště kde se jezdily závody s auty na dálkové ovládání. Toto bylo jedno z nejobdivovanějších stanovišť. Po krátké přestávce (svačině) nás čekala prohlídka servisní garáže (pro automechaniky) ve které měli vystavenou krásnou Octavii 3 RS. Před odjezdem jsme stihli ještě projít přízemí školy ve které byly připraveny prezentace jednotlivých učebních oborů a vědomostní soutěž, kterou žáci úspěšně absolvovali. Pak už následoval návrat, který jsme si zpříjemnili ledňáky.

Prožili jsme příjemné dopoledne plné zajímavých informací, krásné zemědělské techniky a to vše v příjemném prostředí SOU Uherský Brod. Tímto chceme pořadatelům poděkovat za to, že jsme se mohli zúčastnit této školní akce.

Autor: Ulbricht Ladislav