498 metrů nad mořem – to byl v první květnovou sobotu turistický cíl dětí a pedagogů ze Smolinského domova. Vyhlídkové místo Hrušová se zvedá severně od Mirošova a vede k němu jak vyšlapaná polní cesta, tak i kousek opodál žlutá turistická stezka.

Ze Smoliny jsme tedy po proudu Smolinky společně vyrazili směrem k Mirošovu, kde jsme navštívili také našeho bývalého pana údržbáře. Potěšilo nás tu milé občerstvení, děti si zadováděly na malém kolotoči a po nahlédnutí do všech zvířecích chlívků jsme pokračovali dál k cíli.

Postupně se nám odkrývaly krásné výhledy na Královec, Stráně nebo Doubravu, až po nejvzdálenější hřeben Velké Javořiny. Viditelnost byla dobrá, svítilo slunce a my jsme se tak mohli těšit krásnému teplému odpoledni.

Na Hrušové jsme se všichni posilnili svačinou, pokochali jsme se okolní krajinou, odpočinuli si v trávě a poté jsme se přes paseky a lesíky vydali zpět ke Smolině, nad kterou se nebe začínalo už pomalu zatahovat mračny. Po návratu do obce si děti ještě stihly zaskotačit na místním dětském hřišti a musím říct, že i po našlapaných šesti kilometrech a navíc v gumáčcích ze všech dětí pořád ještě sršela energie.

Pochod na Hrušovou se obešel bez jakýchkoliv potíží, po celé odpoledne nás provázela dobrá nálada i svižné tempo a co víc si ještě přát, než sledovat jarní bouřku až už při společné večeři z oken a pochvalovat si, jak nám to dnes dobře vyšlo.

 

Mgr. Radka Daňová, vychovatelka DD ve Smolině